Επίσκεψη του σκηνοθέτη Άκη Τσονίδη στο σχολείο μας
Στις 15 Ιανουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας, μετά από πρόσκληση των καθηγητών του προγράμματος Erasmus+, o ηθοποιός και σκηνοθέτης Άκης Τσονίδης.
Τις δύο τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος ο κ. Τσονίδης συζήτησε, ανταλλάσσοντας απόψεις, με τα τριάντα παιδιά και τους καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο Μαθητικό φεστιβάλ θεάτρου και κινηματογράφου (Students Academy Film and Theater Awards).
Αφού αναφέρθηκε στα προσωπικά του βιώματα σχετικά με το θέατρο, κατέθεσε τις εμπειρίες του από τη δράση του ως ηθοποιός στην Αθήνα και την Ορεστιάδα, και ως σκηνοθέτης στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και τη Νέα Πέραμο. Υποστήριξε ότι το θέατρο είναι μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης για τον ηθοποιό, πολύ δυνατή, που συνήθως αποβαίνει λυτρωτική. Όχι μόνο για τον επαγγελματία (ίσως λιγότερο σε αυτόν) αλλά και για τον ερασιτέχνη, που καταφεύγει σε αυτό για ψυχοθεραπευτικούς σκοπούς, και για το παιδί που απελευθερώνεται και μεταλλάσσεται στο θέατρο, αν και δρα μέσα σε κανόνες.
Ωστόσο το θέατρο είναι ένας δύσκολος χώρος για να αναδειχθεί κανείς. Στο χώρο αυτό συχνά χάνονται ταλέντα στην Ελλάδα, επειδή επικρατεί αναξιοκρατία, λόγω της επιρροής που ασκεί το μιντιακό και πολιτικό σύστημα. Ο ίδιος, όπως μας εξομολογήθηκε, άφησε «ευκαιρίες» για οικονομική και κοινωνική ανάδειξη στην πρωτεύουσα, επειδή αυτές, κατά τη γνώμη του, είναι εφήμερες, ενώ αντίθετα μεγαλύτερη θέση στη ζωή κατέχουν οι αξίες, η αληθινή δημιουργία και έκφραση.
Επομένως, συμβουλή του κ. Τσονίδη προς τους νέους που αγαπούν το θέατρο είναι να ενασχοληθούν με αυτό ερασιτεχνικά, να επιδιώξουν να ασκήσουν άλλο επάγγελμα για να βιοπορίζονται, ώστε να ασχοληθούν με το θέατρο ως χόμπι, κάνοντας τις δικές τους προσωπικές επιλογές και όχι αυτές που θα επιβάλλουν τα θεατρικά κυκλώματα.
Στις ερωτήσεις των μαθητών απάντησε ότι καλός ηθοποιός είναι αυτός που αισθάνεται αγάπη για το θέατρο, έχει αξίες, απέραντο σεβασμό προς την τέχνη του θεάτρου και καλό χαρακτήρα. Το ταλέντο, όπως είπε, είναι δώρο που, αν δεν το αξιοποιήσεις, δε θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς. Αντίθετα, πολλοί ηθοποιοί που δεν έχουν ταλέντο, όταν δουλεύουν με αγάπη και επιμονή, γίνονται καλύτεροι. Είναι απαραίτητο ο ηθοποιός να δουλεύει, να ψάχνει, να μορφώνεται και να επιμορφώνεται.
Ο σκηνοθέτης ενημέρωσε τα παιδιά για τις θεατρικές σπουδές και σχολές που έχουμε στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, και επεσήμανε τις διαφορές του θεάτρου από τον κινηματογράφο, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι το θέατρο στηρίζεται στην επαφή του ηθοποιού με το κοινό, ενώ ο κινηματογράφος στην επαφή με την κάμερα, γεγονός που κάνει δύσκολη τη βίωση του συναισθήματος.
Οι μαθητές ενημέρωσαν τον κ. Τσονίδη για τη δράση τους, το ανέβασμα δύο θεατρικών σκηνών από τα «Χριστούγεννα του τεμπέλη» του Α.Παπαδιαμάντη και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από τη «Λωξάντρα» της Μ.Ιορδανίδου, αλλά και για την πρόθεσή τους να γυρίσουν μια μικρή ταινία sweded. Ο κ. Τσονίδης έκανε τις δικές του προτάσεις για το θέμα της ταινίας και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει στις δράσεις τους.
Θα θέλαμε από καρδιάς, καθηγητές και μαθητές, να ευχαριστήσουμε τον κ. Τσονίδη για την επίσκεψη του στο σχολείο μας, για τις πληροφορίες, τα βιώματα και τα συναισθήματα που μοιράστηκε μαζί μας, και του ευχόμαστε να είναι πάντα δημιουργικός ώστε να απολαμβάνουμε τους καρπούς της τέχνης του.
http://lyk-n-peram.kav.sch.gr/autosch/joomla15/index.php/saftasproj/111-saftasactions/220-2016-01-21-13-13-39#sigFreeId2afab57088