Museums KA210

Έκφραση Μαθητών

KA1 Erasmus+

Say Cheese

Η ομάδα Erasmus του ΓΕΛ Ν.Περάμου διοργάνωσε επίσκεψη στο τυροκομείο Μάρτου στην Ελευθερούπολη την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος αειφόρου ανάπτυξης αγροτουρισμού Erasmus+ «Creating employment in sustainable tourism».

Έπειτα από την ενασχόλησή μας με το κρασί, στην εικονική κινητικότητα του Οκτωβρίου με τους ευρωπαίους εταίρους μας από την Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Γαλλία και Ιταλία, σειρά έχει η γνωριμία μας με το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, για να είναι έτοιμη η δική μας ομάδα Erasmus στο έργο της ευρωπαϊκής σύμπραξης, αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής τυριού και γαλακτοκομικών προϊόντων στον τόπο παραγωγής τους.

Στο τυροκομείο Μάρτου γνωρίσαμε από κοντά, 20 μαθητές και 3 καθηγητές, την μονάδα συγκέντρωσης γάλακτος, το χημείο, τη μονάδα παστερίωσης, τη μονάδα τυροκόμησης και προωρίμανσης, με τη βοήθεια της τεχνολόγου κ. Χριστίνας Παπαγόρα, η οποία μας παρείχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δραστηριότητα σε κάθε μονάδα. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στην μονάδα συσκευασίας και παραγωγής από τον κ. Αρτέρμη Εργκενιάν, που μας παρουσίασε το έργο της επιχείρησης στα τελευταία στάδια πριν τη διακίνηση στην αγορά. Στα μάτια μας ξετυλίχτηκε όλη η διαδικασία της παραγωγής τυριού και των παραγώγων του, προϊόντων της καθημερινής μας διατροφής, για την οποία γνωρίζαμε λίγα πράγματα. Παράλληλα, μάθαμε ότι η ενασχόληση με την τυροκομία μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και ιδιαίτερα το επάγγελμα του τεχνολόγου τροφίμων μπορεί να έχει προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους τεχνολόγους και τυροκόμους της επιχείρησης, και προσωπικά τον κ. Νίκο Μάρτο, που μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά το έργο τους.

Το υλικό της επίσκεψής μας, παρουσιάσεις, φωτογραφίες και βίντεο, σκοπεύουμε να τα αξιοποιήσουμε και στην ιστοσελίδα του etwinning, όπου ανεβαίνει ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας, και στην εικονική κινητικότητα του Ιανουαρίου με τους ευρωπαίους εταίρους μας, όπου θα προβληθεί το τυρί ως ένα άλλο προϊόν, που αναδεικνύει τις δυνατότητες απασχόλησης στον τομέα των τοπικών προϊόντων και του αγροτουρισμού.

Γιαγμουρίδου Ευδοκία, Πηγαδάς Βασίλης, Φελλαχίδου Σοφία