Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις KA2 Agrotourim Δελτιο τύπου απολογισμού κινητικότητας C1 Agro

Δελτιο τύπου απολογισμού κινητικότητας C1 Agro

Creating Employment in Sustainable Tourism as a Source of Wealth for the Communityall logos horiz 80

C1 Mobility to Greece

Τι εβδομάδα και αυτή!!!....

Το ΓΕΛ Νέας Περάμου για μία ακόμη φορά είχε τη χαρά να υποδεχτεί την προηγούμενη εβδομάδα (24-30 Νοεμβρίου 2019) αντιπροσωπείες από σχολεία της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Ιταλίας και Γαλλίας στα πλαίσια ενός προγράμματος Erasmus+ KA2 (Συμπράξεις σχολείων). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα

-Creating employment in sustainable tourism- είναι διετές και έχει δύο στόχους. Από τη μία να αναδείξει τις δυνατότητες απασχόλησης που μπορεί να προσφέρει στους νέους η περιοχή που ζουν στον τομέα του αγροτουρισμού, μια εναλλακτική αλλά βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον μορφή τουρισμού. Από την άλλη, στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η τουριστική δυναμική της περιοχής.

Ειδικότερα, το τοπικό προϊόν πάνω στο οποίο θα στηρίξει η δική μας περιοχή την «αγροτουριστική» επιχειρηματική της προσπάθεια είναι η ελιά και κυρίως το ελαιόλαδο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, μια σειρά από δράσεις και δραστηριότητες αποσκοπούσαν στο να γνωρίσουν οι μαθητές καλύτερα το προϊόν και τα παράγωγά του. Πρώτα πρώτα, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ελιάς στο Ελαιοχώρι το οποίο στεγάζει ένα παλιό ελαιοτριβείο του 1950 και αμέσως μετά ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο στον Άγιο Ανδρέα (ομολογουμένως τεράστια η διαφορά ανάμεσα στο τότε και στο τώρα). Τον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης μονάδας μας ανέλαβε να μας εξηγήσει ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου «Στάθης» και της εταιρίας «The Olive Soul» κ. Καζαντζίδης Κώστας. Επιπλέον κ. Καζαντζίδης έδειξε στους μαθητές πώς θα ξεχωρίζουν το καλό λάδι και πώς θα το συνδυάζουν με τροφές ώστε να αναδείξουν τα αρώματά του. Και τέλος, τους έμαθε να φτιάχνουν μόνοι τους κηραλοιφές και σαπούνια από λάδι αρωματισμένα με αιθέρια έλαια της αρεσκείας τους.

Επειδή η τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκουμε πρέπει να φιλική προς το περιβάλλον, ζητήσαμε τις συμβουλές των ειδικών αναφορικά με το αποτύπωμα της τουριστικής ανάπτυξης στο οικοσύστημα της περιοχής μας. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας μας φιλοξένησαν στο χώρο του Ινστιτούτου και με απλό αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο ο Δρ Κώστας Τουλουμης, ο Κος Στέλιος Τριανταφυλλίδης και ο Κος Γιάννης Δημητριάδης μας εξήγησαν ότι για να είναι «αειφόρος» η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας οφείλει να είναι ήπια και ότι ο μαζικός τουρισμός βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον σε αντίθεση με τον αγροτουρισμό. Στον ίδιο χώρο, η διατροφολόγος κ. Κωνσταντίνα Γιάγκου μίλησε στους μαθητές για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και το πώς μπορούν να το εντάξουν στη διατροφή τους.

Και φυσικά ως καλοί οικοδεσπότες, δεν παραλείψαμε να ξεναγήσουμε τους φιλοξενούμενούς μας στο Θέατρο των Φιλίππων και στη πόλη της Καβάλας. Ξεναγός μας ήταν ο αγαπημένος μας συνάδελφος και καθηγητής κ. Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου που με πολλή χαρά (και υπομονή!) έλυσε όλες τις απορίες μαθητών και καθηγητών, ξένων και μη. Τέλος, φροντίσαμε να επισκεφθούμε και τη Θεσσαλονίκη, το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης καθώς και το Λευκό Πύργο.

Πολλοί άνθρωποι στήριξαν τη προσπάθεια μας και θα ήταν μεγάλη απρέπεια να μη τους ευχαριστήσουμε και δημοσίως. Ευχαριστούμε ολόθερμα: τον κ. Καζαντζίδη Κώστα, τον πρόεδρο του ΙΝΑΛΕ , κ. Γρηγόρη Κρέη, τους επιστήμονες του ΙΝΑΛΕ Δρ Κώστα Τουλουμη, κ Στέλιο Τριανταφυλλίδη και κ Γιάννη Δημητριάδη, τον. Κ. Δημήτρη Κουγιουμτζόγλου, τη χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου της Ν.Περάμου, το χοροδιδάσκαλο κ. Πακαταρίδη Χρήστο, τον κ. Ταρπινιάν Γρηγόρη. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους γονείς που άνοιξαν το σπιτικό τους και παρείχαν φιλοξενία στους ξένους μαθητές, το σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων, το Δήμο Παγγαίου, την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου και το διευθυντή του σχολείου μας κ. Αυγερινάκη Χαράλαμπο.

Τι εβδομάδα και αυτή!!!....

Δύσκολα θα την ξεχάσουμε! Πάντα θα μας τη θυμίζουν τα έξι μικρά δεντράκια ελιάς που όλοι μαζί – Έλληνες, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί, Σλοβένοι και Γάλλοι- φυτέψαμε στην αυλή του σχολείου.

olive tree fiendship park

Αλλά το πρόγραμμα «Creating employment in sustainable tourism Erasmus+» μόλις έχει ξεκινήσει για το ΓΕΛ Νέας Περάμου.

So, my friends (σε άψογα αγγλικά!)

....stay connected in Europe Travel-licious

Follow us at Facebook (Creating Employment in Sustainable Tourism Erasmus+)