Συμμετοχή του ΓΕΛ Ν. Περάμου στο 1 ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ιστορίας
Ήταν Σεπτέμβριος όταν η Δ.Δ.Ε. Καβάλας, η Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας απέστειλαν στα σχολεία του νομού πρόσκληση συμμετοχής στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Τοπικής Ιστορίας με θέμα «Πώς διασκέδαζαν οι γιαγιάδες, οι παππούδες και οι γονείς μας τις δεκαετίες 60, 70 και 80». Η ιδέα φάνηκε ενδιαφέρουσα, τη μοιραστήκαμε με τους μαθητές της Α' Λυκείου, υπήρχε ανταπόκριση και έτσι ξεκίνησε το πρότζεκτ «Τοπική Ιστορία», το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού την Παρασκευή 4 Απριλίου, η ομάδα του σχολείου μας παρουσίασε την εργασία της στο Φεστιβάλ, μαζί με άλλα 19 σχολεία του νομού.
Τι έκαναν όμως οι μαθητές όλους αυτούς τους μήνες; Έγιναν ερευνητές! Αρχικά χωρίστηκαν σε ομάδες και άρχισαν να ρωτούν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους αν θα ήθελαν να παραχωρήσουν συνέντευξη σε αυτούς. Η ανταπόκριση ήταν θετική και έτσι, κάθε ομάδα άρχισε να καταγράφει τα ερωτήματα της συνέντευξής της. Ακολούθησε η διαδικασία λήψης των συνεντεύξεων, αφού πρώτα έλαβαν την ενυπόγραφη συγκατάθεση των συνεντευξιαζόμενων, όπως αρμόζει σε κάθε έρευνα. Οι περισσότερες συνεντεύξεις ηχογραφήθηκαν, ενώ κάποιες από αυτές βιντεοσκοπήθηκαν. Ταυτόχρονα οι μαθητές ζήτησαν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους να μοιραστούν μαζί τους φωτογραφίες από το παρελθόν.
Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία λήψης των συνεντεύξεων, έπρεπε να αποφασιστεί τι μορφή θα είχε η τελική εργασία των μαθητών, με ποιον τρόπο θα παρουσίαζαν τα ευρήματα της έρευνάς τους. Αποφασίστηκε λοιπόν, να αφήσουν τις φωνές των παππούδων και των γιαγιάδων τους να ακουστούν, να φτιάξουν μία συρραφή από αποσπάσματα των συνεντεύξεων, να τα συνοδέψουν με αντίστοιχες φωτογραφίες και να τα παρουσιάσουν στο κοινό, σαν να παρουσίαζαν μια εκπομπή-αφιέρωμα στη διασκέδαση των δεκαετιών 1960-1970. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν από τις συνεντεύξεις αφορούσαν τον τρόπο ντυσίματος της εποχής, το πώς περνούσαν τον ελεύθερό τους χρόνο, τη μουσική που άκουγαν, τον τρόπο που διασκέδαζαν και τον τρόπο που φλέρταραν. Μετά από πολλές ώρες δουλειάς, δημιουργήθηκε ένα βιντεάκι, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε επιλέγοντας τον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
https://drive.google.com/file/d/120PGH0OghcSzvMFwZ7WMTdbv9Icu2ncA/view?usp=sharing
Τέσσερις μαθητές ανέλαβαν να το παρουσιάσουν στο κοινό, συνοδεύοντάς το με κείμενο που συνέταξαν οι ίδιοι.
Και κάπως έτσι, τελείωσε το φετινό ταξίδι μας στο παρελθόν, δημιουργώντας μας μια προσμονή για το 2ο Φεστιβάλ, το οποίο ελπίζουμε ότι θα διοργανωθεί και πάλι την επόμενη σχολική χρονιά.
Θερμές ευχαριστίες:
Στους παππούδες και τις γιαγιάδες των μαθητών για τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν και για τις φωτογραφίες που μοιράστηκαν μαζί μας.
Στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, που ανέλαβε τα έξοδα για τη μετακίνηση των μαθητών στην Καβάλα.
Μαθητές που πήραν συνεντεύξεις: Αλεξανδρίδης Γεώργιος, Αρσονιάδου Ιωάννα, Βαλσαμίδου Σοφία, Γεννετίδου Χριστίνα, Γραντζίδου Χριστιάννα, Δάβανου Στεφανία, Δάβανος Χρήστος, Δελιάς Ορφέας, Δισλόγλου Δημήτρης, Κανέλλης Δημήτρης, Κότσι Μπρισέιντα, Κυριακίδου Γεωργία, Μαμούχα Βάσια, Μανδαλιανού Άννα, Μήτρου Μαργαρίτα, Ναζάρογλου Μαρία, Στυλιανίδου Μαργιωρή, Τάσση Δέσποινα, Χατζηκωνσταντίνου Νικολέτα, Χατζησάββα Χρύσα.
Τεχνική επεξεργασία: Δελιάς Ορφέας, Μπιλμπίλης Μάριος
Παρουσιαστές: Δάβανος Χρήστος, Κότσι Μπρισέιντα, Μήτρου Μαργαρίτα, Χατζηκωνσταντίνου Νικολέτα.
Σύνταξη κειμένου παρουσίασης: Κότσι Μπρισέιντα, Μήτρου Μαργαρίτα.
http://lyk-n-peram.kav.sch.gr/autosch/joomla15/index.php/activities/14-2011-12-21-08-06-32/449--1-?print=1&tmpl=component#sigFreeIdf99d0141e9